Tijd voor wat serieuzere zaken. Hoe zit het met het verschil in burgerinitiatieven tussen de grote stad en het platteland?
Platteland
In de gemeente Heeze-Leende wordt een glasvezelnetwerk aangelegd (HSLnet). Om beter voorbereid te zijn op de toekomst waarin het gebruik van het internet en daarmee de internetsnelheid steeds belangrijker wordt. Er is hiervoor een coöperatief model gekozen omdat in deze gemeente ook bewoners en (boeren)bedrijven in de buitengebieden zijn gevestigd, die als er voor een commerciële partij zou zijn gekozen niet van dit netwerk gebruik zou kunnen maken. De aanleg in de buitengebieden is voor een commerciële partij namelijk financieel oninteressant.
Er is voor gekozen om de exploitatie van het glasvezelnetwerk in eigen hand te houden zodat deze voorziening, mogelijk gemaakt door middel van een pakket van eisen en wensen, geldt voor elke bewoner van de gemeente en niet alleen voor de bewoners van de dorpskernen.
Grote stad
Je zou denken dit soort burgerinitiatieven alleen maar op het platteland voorkomen. Initiatieven waar burgers voor burgers zorgen omdat de overheid de middelen niet heeft en de initiatieven voor commerciële partijen vanwege te weinig bevolking of te grote afstanden te oninteressant zijn. Niet is minder waar want ook in de grote stad, waarvan men denkt dat de overheid wel alles regelt, komen burgerinitiatieven in alle soorten en maten voor zoals bijvoorbeeld het Vogelwijkenergiek project.
Conclusie
Ook in de grote stad moeten de burgers voor elkaar zorgen. Dus ook hier is het verschil tussen de grote stad en het platteland klein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten