zaterdag 27 december 2014

Verenigingen


Het volgende item dat ik onder de loep wil nemen, is het verschil in verenigingen. Na onderzoek blijkt dat zowel op het platteland als in de stad er veel verenigingen hetzelfde zijn: zoals sport- en hobbyverenigingen. Waar het Brabantse platteland wel verschilt ten opzicht van Den Haag in de belangenverenigingen. Op het platteland spelen nu eenmaal andere belangen dan in de grote stad. Er is één soort belangenvereniging die ik in het bijzonder wil noemen dat zijn de vrouwenverenigingen. Wat is het verschil ?



Platteland

In mijn regio is er de KVO (katholieke vrouwen organisatie). Dit is een organisatie voor vrouwen die actief is Brabant, Zeeland en Gelderland. Deze vereniging is in 1928 ontstaan als de Boerinnenbond. Ze had als doel om boerinnen bij elkaar te brengen die dan problemen en interesses met elkaar konden delen. In 1967 werd de naam Boerinnenbond veranderd in KVO en van af toen mochten er ook niet agrarische vrouwen lid worden van deze vereniging. Het doel van de KVO is om vrouwen op met name het platteland en in de verstedelijkte gebieden een eigentijdse ontmoetingsplaats te bieden voor persoonlijke ontplooiing, bewustwording en belangenbehartiging.
 
 
 
 

 

 

Den Haag

In Den Haag zijn ook allerlei vrouwenverenigingen actief, maar deze zijn meer gericht op specifieke doelgroepen zoals de Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Chinese vrouwen of vrouwen van overige nationaliteiten. Uit een eerdere post weten wij al dat multiculturele bevolkingssamenstelling in Den Haag heel divers is en daarmee is de behoefte aan diverse belangenverenigingen ook groter is. Het doel van al deze verenigingen is het stimuleren van het verantwoordelijkheidsgevoel van de vrouw als lid van de samenleving. Het bevorderen van voorlichting in het kader van: emancipatie, participatie en integratie.
 


 


Overeenkomst

Er is echter één vrouwenorganisatie die in heel Nederland actief is zowel in Den Haag als op het Brabantse platteland dat is Vrouwen van Nu (de KVO zal vanwege een teruglopend ledental per 1 januari a.s. aansluiten bij deze vereniging en als Vrouwen van Nu verder gaan). Vrouwen van Nu heeft als missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. De vereniging heeft geen politieke of religieuze kleur. Elke vrouw is welkom. Met een aanbod van diverse activiteiten probeert Vrouwen van Nu haar missie zo goed mogelijk vorm te geven. Een van de zaken waar  Vrouwen van Nu aandacht aan besteed is de succesvolle serious request actie “Hands off our girls”.

 

Conclusie

Hoe je het ook went of keert ook in 2015 blijft het nodig dat vrouwen, of je nu een katholieke boerin bent of een multicultureel stadsmens, zich organiseren om voor zichzelf de leefomgeving te blijven verbeteren en dat vooral samen te doen met andere vrouwen. Bij dit item moet ik constateren dat er eigenlijk nauwelijks verschil is tussen Den Haag en Brabantse platteland. De doelgroep is een beetje anders, maar het belang is hetzelfde.
 
 
 

dinsdag 23 december 2014

Toegankelijkheid voorzieningen


Hoe is het eigenlijk gesteld met het overige voorzieningenniveau stad versus platteland?


Hoe is het eigenlijk gesteld met het overige voorzieningenniveau stad versus platteland ?

 

Verschil

Het is wel duidelijk dat het hier om een groot verschil groot gaat. In de stad zijn er veel meer voorzieningen. Om maar eens wat te noemen: gezondheidszorg, sport, langere openingstijden, horeca, cultuur en zo kunnen wij nog wel een tijdje doorgaan.  Daar is geen discussie over nodig. Het is alleen wel zo dat ook in de grote stad (in dit geval Den Haag) het voorzieningenniveau afneemt. Was er in mijn jeugd in elke wijk een bibliotheek, een postkantoor, politiebureau en basisscholen van diverse pluimage, tegenwoordig zijn deze faciliteiten geconcentreerd voor meerdere wijken of is er zelfs maar één vestiging, laat staan per levensovertuiging. De faciliteiten zijn er in ieder geval wel nog allemaal.  
 
 



Platteland

Op het platteland daarentegen was er vroeger van alles, maar verdwijnen door bezuinigingen steeds meer faciliteiten. In het Eindhovens Dagblad van 8 december jl. wordt hierover de noodklok geluid. Het artikel dorpen onder druk gaat over het feit dat in de buitengebieden van het platteland steeds meer voorzieningen zoals het openbaar vervoer, maar ook de buurthuizen en -supers en basisscholen verdwijnen en in de kernen banken, geldautomaten, bibliotheken postkantoren en politiebureaus verdwijnen. Als dorpeling moet je dus voor steeds meer dingen naar de grote stad.
 
 

 

Overeenkomst

Alles overziend lijkt het erop dat zowel in de grote stad als  op het platteland het aantal faciliteiten af neemt en in beide gevallen zul je soms verder moeten reizen om van de faciliteiten gebruik te kunnen maken. De pijn van het platteland zit ‘m in het eenvoudige sommetje ‘één min één is nul’. Als er in de stad een voorziening als bankfiliaal of supermarkt sluit, dan kost dat daar allemaal maar keuzevrijheid, maar op het platteland is het vaak de enige en dus laatste die verdwijnt en dat kost geen keuzevrijheid, maar vrijheid.

zaterdag 20 december 2014

Winkelstraat versus winkelstraat



Deze post gaat over het verschil in winkelstraten.

 

 

Haage winkelstraat

 
  
 
  

 

Winkelstraat platteland

 
 
 

In de volgende post ga ik onderzoeken hoe het met het overige voorzieningenniveau is gesteld in de stad versus het platteland. Benieuwd ?



vrijdag 19 december 2014

Fietsfaciliteiten


De vorige post ben ik geëindigd met de melding dat een hobby van mij mountainbiken is.

In deze post ga ik het daarom hebben over het verschil in mountainbikefietsroutes liggend in Den Haag en aanwezig in Brabant, even een luchtiger onderwerp na al die criminaliteit.

 

Geschiedenis

Voor degene die niet precies weet wat mountainbiken is, volgt hier nog een korte uitleg en wat geschiedenis. Mountainbiken is een tak van de wielersport, waarbij men over ruige terreinen fietst, meestal met een speciaal daarvoor ontworpen mountainbike. Mountainbiken is zowel een wedstrijd- als recreatieve sport (Ik houd mij maar bij de recreatieve versie). Mountainbiking begon in de late jaren 60 en vroege jaren 70 van de vorige eeuw. De eerste mountainbikes waren gebaseerd op de frames van Schwinn. De rijders gebruikten luchtbanden voor op het strand en voorzagen de fiets van versnellingen en een motorcross-stuur. Ze konden heel snel van de mountain fireroads afdalen. De sport is ontstaan in Californië.

 

Fietsroutes

Op de website van www.MTBroutes.nl staan alle mountainbike routes van Nederland. Dit zijn er 158. De routes zijn per provincie onderverdeeld. Als wij dan kijken naar de hoeveelheid routes in Noord-Brabant dan zijn dat er 39. In de regio Zuid-Holland zijn dat er maar 9 waarvan er 0 in Den Haag liggen. Dit is een groot verschil en een waar Brabant best trots op mag zijn.

 

Conclusie

Als je super wilt mountainbiken moet je toch echt naar Brabant komen. Hier is nog genoeg bos en heide om doorheen te fietsen. Binnen die 39 routes is er genoeg keuze van technisch gemakkelijk tot best pittige routes.
 
 

 
Dus als je graag op mountainbike klimt, ben je van harte welkom in Brabant!!!!!!!!

dinsdag 16 december 2014

Drugscriminaliteit in Brabant


Naar aanleiding van de vorige post deze keer een onderwerp waarin Noord-Brabant ten opzichte van Den Haag echt de boventoon voert, namelijk drugslaboratoria en wietplantages of ook wel hennepteelt genoemd.


Brabantse drugscriminaliteit

In 2010 werd er een taskforce opgericht door vijf grote Brabantse steden in strijd tegen de georganiseerde en gewelddadige drugscriminaliteit. Ze richten zich op hennepteelt en de opbloeiende xtc-productie. De bestrijding van drugscriminaliteit in de grotere Brabantse steden was succesvol, maar dat had wel tot gevolg dat criminelen hun activiteiten verplaatsen naar kleinere gemeenten en zo zullen deze activiteiten zich blijven verplaatsen.


Corruptie en bedreiging

In de juli van dit jaar luiden de Noord-Brabantse bestuurders onder aanvoering van twee burgemeesters van twee kleinere gemeentes van  de noodklok over de grootschalige drugscriminaliteit in deze provincie. Vanwege deze grootschaligheid mag je de hennepteelt en xtc-productie bijna wel industrie noemen, maar een die wel veel overlast oplevert. Volgens bronnen bij politie, justitie en de lokale overheid proberen criminelen ook rechtstreeks burgemeesters en wethouders te beïnvloeden en zouden er politiemensen worden omgekocht. Burgemeesters die optreden tegen criminelen, worden bedreigd en geïntimideerd. Men maakt zich zorgen over de invloed die de productie en handel in drugs op gemeenten en de provincie Noord-Brabant heeft. Men vindt dat het de samenleving ondermijnt en de maatschappij ontwricht.


Afval

Daarnaast leveren de drugs ook nog eens veel afval op, de gedumpte chemicaliën van druglaboratoria. In de eerste drie maanden van 2014 is er net zoveel afval gedumpt als in heel 2012.

http://www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/s-hertogenbosch/drugsafval-in-brabant-in-kaart-1.4326734

Plaatsen waar afval wordt gedumpt

Conclusie  

Ik wil zeker niet beweren dat er in Den Haag geen drugcriminaliteit plaatsvindt, maar niet op zo’n grote schaal als in Brabant.
 

Persoonlijke noot

Op een van mijn mountainbiketochten, een hobby van mij, met mijn fietsmaatjes kwamen wij ook een illegale afvaldumping tegen. Dan word je toch wel even met je neus op feiten gedrukt.



zondag 14 december 2014

Criminaliteit


Amstelveen

In de afgelopen week werden wij opgeschrikt door een liquidatie in Amstelveen. In deze stad heb ik gewoond in de periode tussen Den Haag en het Brabantse platteland. In de straat Beeckestijn drie huizen naast waar ik heb gewoond, werd een mevrouw voor haar huis neer geschoten. Best wel scary, want wat als we daar nog hadden gewoond? Hadden de kogels dan ook mijn kinderen kunnen raken? Waarschijnlijk niet, maar waarschijnlijk waren ze er wel bang van geworden.

Dit nieuwsfeit is een mooie aanleiding om mijn vergelijking tussen Den Haag en Brabant dit maal aan de criminaliteitscijfers van Den Haag en Brabant te wijden.
 
 

Misdaadcijfers

Conform vooroordelen zijn de misdaadcijfers in Den Haag hoger dan in Brabant. Of de er een absoluut verschil is tussen de criminaliteitscijfers van Den Haag en Brabant is moeilijk te achterhalen omdat de politie, CBS en andere relevante onderzoeken in hun gegevens de cijfers uitspitsen naar soort criminaliteit en naar gemeente. Cijfers over criminaliteit per provincie zijn niet terug te vinden.
Dit plaatje van de AD misdaad meter laat in ieder geval wel zien dat de criminaliteit in Den Haag hoger dan in Brabant.

 
http://www.ad.nl/ad/nl/1401/home/integration/nmc/frameset/nieuws/misdaadmeter.dhtml


 

Dalende criminaliteit

Uit nader onderzoek blijkt verder dat zowel in Den Haag als in Brabant er sprake is van een dalende criminaliteit. Als men naar de categorieën overval, inbraak, geweldsmisdrijf en straatroof kijkt dan blijkt dat zowel in Den Haag als in Brabant er een daling is met ongeveer gelijke percentages. Deze gunstige ontwikkeling is dus in Den Haag Brabant gelijk. Zijn er geen categorieën waarin Brabant juist hoger scoort? Hier zijn toch veel drugslaboratoria en wietplantages? Hierover in een volgende post meer.
 

Waarom daalt de criminaliteit?

Er zijn drie hoofdredenen waarom de criminaliteit daalt. Ten eerste door de afname van de jeugd (een groep die relatief vaak in aanraking met justitie komt) en de toename van de vergrijzing. Als tweede reden wordt het nemen van betere beveiligingsmaatregelen genoemd en ten derde worden verslaafden en veelplegers langer opgesloten en delictplegers intensiever vervolgd.
 

Waarom toch geen gevoel van veiligheid

Ondanks de gedaalde criminaliteit leeft bij veel mensen het idee dat de criminaliteit toeneemt. Dit komt deels omdat burgers gevoeliger zijn geworden voor bepaald gedrag: dingen die vroeger werden getolereerd, kunnen nu niet meer. Daarnaast speelt de sterk gegroeide aandacht voor ernstige misdaden een rol. Zie het nieuwsfeit bovenaan dat in de media veel aandacht heeft gekregen. De aandacht  heeft veel impact, maar daardoor ziet het publiek maar een klein deel van alle zaken. Zo kan het idee ontstaan dat ‘het steeds erger wordt’, terwijl de criminaliteit als totaal daalt.

De dalende tolerantie voor misdaad geldt niet alleen voor assertieve Haagse Harries, maar ook voor gemoedelijke Brabanders.


 

 

vrijdag 12 december 2014

Stad multicultureler


Als vervolg op de vorige post heb ik deze keer het verschil in multiculturele samenstelling van de bevolking tussen Den Haag en Brabant globaal onderzocht.

Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van cijfers uit het CBS rapport Demografische kencijfers per gemeente 2014. Dit rapport geeft een overzicht weer hoe de samenstelling van de bevolking in de Nederlandse gemeenten eruit ziet. Er wordt o.a. een onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse allochtonen (belangrijk voor deze post). Het is natuurlijk overduidelijk dat Den Haag multicultureler is dan het Brabantse platteland. Dit komt ook door het feit dat de steden blijven groeien en het platteland steeds verder ontvolkt.
 

Verschil

Hoe zijn die verschillen in multiculturele bevolking tussen Den Haag en het Brabantse platteland opgebouwd?

Haagse allochtonen in 2014

Totaal                  256.000
Westers                 81.000
Niet-westers        175.000

Het grootse gedeelte van de westerse allochtonen komt uit één van de 27 EU landen. Daarnaast blijkt dat het grootste gedeelte van de niet-westerse allochtonen uit Suriname komt.

Brabantse allochtonen in 2014

Totaal                  421.000
Westers                216.000
Niet-westers         205.000 

Ook hier komt het grootste gedeelte van de westerse allochtonen uit één van de 27 EU landen, maar komt het grootste gedeelte van de niet-westerse allochtonen uit Turkije. Weliswaar is het aantal allochtonen hier hoger omdat het hier de gehele provincie betreft maar het verschil tussen westers en niet-westers allochtonen is wel veel kleiner.

Conclusie

In de grote steden wonen circa de helft van alle Surinamers en van alle Marokkanen in Nederland en een derde van de Turken en van de Antillianen. Ze  wonen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het is voor de niet-westerse allochtoon aantrekkelijker om in de grote stad te wonen, omdat er al grote groepen uit het land van herkomst wonen, is de kans op aansluiting groter en er is meer kans op werk is er zijn meer voorzieningen.
 
 




 
 

dinsdag 9 december 2014

Verschillende religies


Het volgende onderwerp dat ik wil onderzoeken is verschil in beleving van religies tussen de grote stad en het platteland.
 

 

Ontkerkelijking

In de jaren 60 van de vorige eeuw ontstond er nieuwe ontwikkeling in de kerkelijke geschiedenis namelijk die van de ontkerkelijking. Na de Tweede Wereldoorlog en door de economische welvaart werd de beleving van de religie steeds minder belangrijk voor de Nederlandse bevolking. Bovendien kwamen er vanwege die economische voorspoed ook immigranten uit andere werelddelen en met een andere geloofsovertuiging naar ons land. Dit leverde een veranderd beeld in het kerkelijke landschap op. Uit steekproeven, in 2012 gehouden, door het CBS blijkt dat de beleving van de religies onder de Nederlandse bevolking als volgt is verdeeld.
 

Verdeling religie Nederland

46 % is zonder geloof
26 % is katholiek
 8 % is hervormd
 6 % is protestant
 4 % is gereformeerd
 4 % is islamiet
 6 % heeft een andere kerk of levensbeschouwing

Verdeling beleving religie Zuid-Holland

18 % is katholiek
28 % is protestant / gereformeerd / hervormd / overig
 8 % is islamiet
46 % is zonder geloof

(individuele cijfers over religieverdeling in Den Haag ontbreken daarom zijn ter vergelijking de cijfers van Zuid-Holland genomen)

Verdeling beleving religie Brabant

64 % is katholiek
 7 % is protestant / gereformeerd / hervormd / overig
 4 % is islamiet
25 % is zonder geloof (Ik zelf behoor tot deze categorie)

Conclusie

Uit de bovenstaande cijfers blijkt dat er wel degelijk een verschil is tussen de beleving religie in de randstad en op het platteland. De gelovigen op het platteland houden het, het liefst bij het katholieke geloof, daar waar in de randstad de gelovigen wat eerlijker over de diverse religies verdeeld zijn. Dit komt doordat de samenstelling van de randstad multicultureler is, maar daar kom ik in een volgende post op terug.

zondag 7 december 2014

Werkgelegenheid Brabant versus Den Haag


Nog een groot verschil tussen de grote stad en het platteland is dat er op het platteland meer agrarische werkgelegenheid is en er in de grote stad meer dienstverlening plaatsvindt. Is dat ook zo?


Net in Brabant
 
Net wonend in Brabant (2002) was ik op zoek naar werk in de toeristische- of dienstverlenende sector. Ik kwam in de kranten en op het internet weinig advertenties tegen met banen in een van deze twee sectoren. Eigenlijk vond ik hoofdzakelijk vacatures in de zorg en in de agrarische  sector. Bij mij riep dat een beeld op dat deze twee sectoren de grootste werkgevers in de regio Brabant zouden zijn. Komt daar nog bij (een hot nieuwsitem) dat het Brabantse platteland een sterk vergrijsde regio is. Dat brengt dan ook  veel werkgelegenheid in de zorg met zich mee.


Brabant
 
Echter na een paar jaren in Brabant gewoond te hebben en uit diverse onderzoeken blijkt dat de werkgelegenheid in Brabant toch diverser is dan alleen zorg en agrarische sector. Uit onderzoek door de gemeente Eindhoven in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, gedaan in 2012, blijkt dat  de zorg veel werkgelegenheid oplevert, maar dat andere sectoren zoals de bouw, de industrie, het midden- en klein bedrijf, de adviserend en speciale dienstverlening en het onderwijs toch ook veel werkgelegenheid genereren. De agrarische sector is maar een kleine werkgever. De regio Eindhoven is met de High Tech campus als kloppend hart, niet alleen de Brainport van Nederland, maar van de hele wereld. Bedrijven als ASML en NXP hebben een aantrekkingskracht op bedrijven en mensen van de hele wereld. Mede daardoor is ook de TU van Eindhoven zeer internationaal  en mede daardoor blijft de regio jong en spannend. Dat Brabant ondanks deze grote en groeiende industrie toch zo’n landelijke uitstraling heeft is vooral fijn voor het leefcomfort. Je krijgt er een vakantiegevoel van.
 

Den Haag
 
Uit onderzoek gedaan (in 2013) door de gemeente Den Haag blijkt dat ook in deze regio de werkgelegenheid heel divers is. In deze regio is natuurlijk vanwege de aanwezigheid van de regering de sector openbaar bestuur / overheidsdiensten heel groot. Dat is logisch. Ook in Den Haag is de zorg een grote werkgever en net zoals in Brabant zorgen gek genoeg dezelfde sectoren de bouw, de industrie, het midden- en klein bedrijf, de adviserend en speciale dienstverlening en het onderwijs ook hier voor veel werkgelegenheid. De agrarische sector is ook hier een kleine werkgever, maar wel groter dan verwacht. Vlak onder de drukke stranden van Kijkduin begint het omvangrijke kassengebied van het Westland. Zo liggen vlak bij Den Haag misschien wel meer grote agrarische bedrijven dan bij Eindhoven.


Conclusie
 
Een echt groot verschil in werkgelegenheid tussen platteland en grote stad is er niet. De sectoren die in de grote stad voor veel werkgelegenheid zorgen doen dat ook op het platteland. Mogelijk zijn de boeren in de provincie zelfs slimmer; ze hebben daar de Brainport. What you see is not what you get.


Bron

donderdag 4 december 2014

Groene omgeving, bos en heide


Het is misschien wel een open deur, maar waar het platteland in grossiert is in een groene omgeving bestaande uit o.a. uit weilanden, bos en heide. Dat is echt een kenmerkend verschil met de grote stad. Er is meer groenvoorziening in de straten en meerdere mensen hebben tuin zowel voor als achter het huis.


Eigen paard

Wat hier wellicht mee samenhangt en wat mij ook is opgevallen dat in Brabant best veel mensen een eigen paard hebben. Dat kan ook heel goed, want er zijn weilanden genoeg om die beesten te stallen. Er is dus veel gelegenheid om er (met of zonder paard) op uit te trekken in het Brabantse land en gebruik te maken van de natuur.


Vakantie

In de eerste vijf jaar dat in ik Brabant woonde voelde ik mij gewoon op vakantie. Een groot bos en heide dicht in de buurt en als het maar even kon was ik hier dan ook te vinden. Dat was ik als stadsbleekneusje natuurlijk helemaal niet gewend. Nu  hoor ik jullie al roepen: “In Den Haag heb je toch het strand. Dat is toch ook fijn”. Klopt helemaal, maar toch is het anders. Naar het strand ga je alleen toe als het lekker weer is terwijl van het bos en de heide kan eigenlijk het hele jaar gebruik worden gemaakt. Ik mis het strand natuurlijk wel, maar ik ervaar het wel als pure luxe dat het bos en de heide zo dichtbij is.

woensdag 3 december 2014

Het openbaar vervoer


 

Een van de grote verschillen die er bestaat tussen het platteland en de grote stad is de intensiteit van het openbaar vervoer. Ik schijf deze blogpost naar aanleiding van een bericht op de NOS-site: ‘Noord Brabant stopt met de subsidie voor het nachtnet’. De provincie stelt geen geld meer beschikbaar voor het openhouden van het nachtnet. Jammer voor die mensen die tijdens een avondje stappen in een andere stad en niet op een borreltje meer of minder willen kijken en niet al om 23.30 naar huis willen of voor de mensen zonder rijbewijs.

 

Tram / bus

Wat er natuurlijk ook veel minder of niet is in Brabant, zijn de trams en bussen. Dat was voor mij in het begin wel even wennen. Ik was zo gewend om voor alles de tram of bus te pakken, maar ja als die er niet zijn dan wordt dat wel moeilijk. In de zomer is dat niet zo erg want dan is het vaker lekker weer en pak je makkelijker de fiets. In de winter wanneer het koud en guur begint te worden, is dat een stuk lastiger en ben je al snel aangewezen op je auto. Datzelfde geldt voor mijn kinderen die met de fiets naar school gaan, als ze een lekke band hebben dan kunnen ze niet zomaar de bus of tram pakken zoals ik vroeger. Ze bellen dan hun moeder (ondergetekende) want dat lek ontstaat altijd dichtbij of op school. Nooit dichtbij huis.  

 


 

Ik snap wel dat door dat er op het platteland veel minder mensen wonen het openbaar vervoer niet rendabel genoeg is. Het gemis van tram en bus is door de jaren heen wel kleiner geworden, maar helemaal weg is het nog niet.

zondag 30 november 2014

Den Haag versus Brabant


Mijn naam is Anne, geboren en getogen Hagenees. Twaalf jaar geleden ben ik vanwege het werk van man in Brabant komen wonen.
Ik ga dit blog schrijven omdat ik er nu toch wel eens erachter wil komen of er nu werkelijk zo’n grote verschillen zijn tussen leven in de grote stad en leven op het platteland of dat het wel meevalt met die verschillen. In deze eerste blog schrijf ik een stukje over wat ons ertoe heeft gebracht om in Brabant te gaan wonen.

 
Naar Amstelveen

 
Ik ben vanuit Den Haag naar Amstelveen verhuisd om bij mijn lief, die daar aan het studeren was, te gaan wonen. Gaandeweg het leven daar kwam ik er achter dat er (anders dan in mijn jeugd) in de Randstad veel druk ligt op een heleboel dingen. Er zijn wachtlijsten voor van alles en nog wat zoals bijvoorbeeld voor kinderopvang, lagere scholen, sportclubs en er zijn toelatingstoetsen voor middelbare scholen. Dit maakt dat je niet altijd naar de middelbare school van jouw eerste keuze kan gaan. Tot ver buiten het stadscentrum moet er parkeergeld worden betaald. Daarnaast wordt er veel en hard gewerkt omdat alle hoge lokale prijzen met slechts één inkomen per huishouden amper te dragen zijn. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar dat betekent wel dat er weinig ruimte overblijft voor sociale activiteiten. In die tijd hadden wij nog twee kleine kinderen, dan ben je sowieso al meer aan huis gebonden. Jammer, als dan iedereen ofwel aan het werken ofwel aan het uitrusten is. We kregen toen erg de behoefte om ergen te gaan wonen waar mensen nog wel tijd voor elkaar hebben. Brabant was in onze beleving de belichaming zoals bezongen in menig lied. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed om in Brabant te gaan werken en wonen, hebben wij die met beide handen aangegrepen.

 
In Brabant

 
In mijn beleving was Brabant de provincie van de gezelligheid, de lol en het carnaval en meer tijd voor elkaar en minder druk op voorzieningen, maar toch ook wel van de boerderie. Vooral die eerste paar zaken spraken mij natuurlijk wel aan. Carnaval kennen wij als randstedelingen natuurlijk niet echt. Om verder te integreren spreek je wat af met moeders van school, je wordt lid van de lokale sportclub. Kortom je probeert je zo snel mogelijk te settelen in het sociale leven. Dan komt er een toverwoord naar boven ‘investeren in relaties’. Om vrienden te krijgen moet je wel investeren in relaties, want mensen komen niet vanzelf naar je toe ook niet op het platteland (behalve natuurlijk als je een bekende Nederlander bent, maar dat ben ik niet). Mensen uitnodigen, en hopen dat je terug wordt uitgenodigd. Je stoot je neus een paar keer omdat mensen wel roepen dat het volgende feestje bij hun is, maar je dan toch niet uitnodigen. Dat is dan wel zo, maar niet met jou. Er moet dus wel aan de vriendschappen worden gewerkt Je hebt het namelijk zo gezellig als je het zelf maakt. Naar mijn mening maakt het wat dit betreft dus niet zoveel uit of je nieuw in dorp of in de grote stad komt. Hierin zijn grote stad en platteland dus niet zo verschillend. Investeren moet overal.

 
In volgende edities ga ik opzoek naar waarin Brabant en Den Haag dan wel verschillen.