dinsdag 23 december 2014

Toegankelijkheid voorzieningen


Hoe is het eigenlijk gesteld met het overige voorzieningenniveau stad versus platteland?


Hoe is het eigenlijk gesteld met het overige voorzieningenniveau stad versus platteland ?

 

Verschil

Het is wel duidelijk dat het hier om een groot verschil groot gaat. In de stad zijn er veel meer voorzieningen. Om maar eens wat te noemen: gezondheidszorg, sport, langere openingstijden, horeca, cultuur en zo kunnen wij nog wel een tijdje doorgaan.  Daar is geen discussie over nodig. Het is alleen wel zo dat ook in de grote stad (in dit geval Den Haag) het voorzieningenniveau afneemt. Was er in mijn jeugd in elke wijk een bibliotheek, een postkantoor, politiebureau en basisscholen van diverse pluimage, tegenwoordig zijn deze faciliteiten geconcentreerd voor meerdere wijken of is er zelfs maar één vestiging, laat staan per levensovertuiging. De faciliteiten zijn er in ieder geval wel nog allemaal.  
 
 



Platteland

Op het platteland daarentegen was er vroeger van alles, maar verdwijnen door bezuinigingen steeds meer faciliteiten. In het Eindhovens Dagblad van 8 december jl. wordt hierover de noodklok geluid. Het artikel dorpen onder druk gaat over het feit dat in de buitengebieden van het platteland steeds meer voorzieningen zoals het openbaar vervoer, maar ook de buurthuizen en -supers en basisscholen verdwijnen en in de kernen banken, geldautomaten, bibliotheken postkantoren en politiebureaus verdwijnen. Als dorpeling moet je dus voor steeds meer dingen naar de grote stad.
 
 

 

Overeenkomst

Alles overziend lijkt het erop dat zowel in de grote stad als  op het platteland het aantal faciliteiten af neemt en in beide gevallen zul je soms verder moeten reizen om van de faciliteiten gebruik te kunnen maken. De pijn van het platteland zit ‘m in het eenvoudige sommetje ‘één min één is nul’. Als er in de stad een voorziening als bankfiliaal of supermarkt sluit, dan kost dat daar allemaal maar keuzevrijheid, maar op het platteland is het vaak de enige en dus laatste die verdwijnt en dat kost geen keuzevrijheid, maar vrijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten