zondag 30 november 2014

Den Haag versus Brabant


Mijn naam is Anne, geboren en getogen Hagenees. Twaalf jaar geleden ben ik vanwege het werk van man in Brabant komen wonen.
Ik ga dit blog schrijven omdat ik er nu toch wel eens erachter wil komen of er nu werkelijk zo’n grote verschillen zijn tussen leven in de grote stad en leven op het platteland of dat het wel meevalt met die verschillen. In deze eerste blog schrijf ik een stukje over wat ons ertoe heeft gebracht om in Brabant te gaan wonen.

 
Naar Amstelveen

 
Ik ben vanuit Den Haag naar Amstelveen verhuisd om bij mijn lief, die daar aan het studeren was, te gaan wonen. Gaandeweg het leven daar kwam ik er achter dat er (anders dan in mijn jeugd) in de Randstad veel druk ligt op een heleboel dingen. Er zijn wachtlijsten voor van alles en nog wat zoals bijvoorbeeld voor kinderopvang, lagere scholen, sportclubs en er zijn toelatingstoetsen voor middelbare scholen. Dit maakt dat je niet altijd naar de middelbare school van jouw eerste keuze kan gaan. Tot ver buiten het stadscentrum moet er parkeergeld worden betaald. Daarnaast wordt er veel en hard gewerkt omdat alle hoge lokale prijzen met slechts één inkomen per huishouden amper te dragen zijn. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar dat betekent wel dat er weinig ruimte overblijft voor sociale activiteiten. In die tijd hadden wij nog twee kleine kinderen, dan ben je sowieso al meer aan huis gebonden. Jammer, als dan iedereen ofwel aan het werken ofwel aan het uitrusten is. We kregen toen erg de behoefte om ergen te gaan wonen waar mensen nog wel tijd voor elkaar hebben. Brabant was in onze beleving de belichaming zoals bezongen in menig lied. Dus toen de mogelijkheid zich voordeed om in Brabant te gaan werken en wonen, hebben wij die met beide handen aangegrepen.

 
In Brabant

 
In mijn beleving was Brabant de provincie van de gezelligheid, de lol en het carnaval en meer tijd voor elkaar en minder druk op voorzieningen, maar toch ook wel van de boerderie. Vooral die eerste paar zaken spraken mij natuurlijk wel aan. Carnaval kennen wij als randstedelingen natuurlijk niet echt. Om verder te integreren spreek je wat af met moeders van school, je wordt lid van de lokale sportclub. Kortom je probeert je zo snel mogelijk te settelen in het sociale leven. Dan komt er een toverwoord naar boven ‘investeren in relaties’. Om vrienden te krijgen moet je wel investeren in relaties, want mensen komen niet vanzelf naar je toe ook niet op het platteland (behalve natuurlijk als je een bekende Nederlander bent, maar dat ben ik niet). Mensen uitnodigen, en hopen dat je terug wordt uitgenodigd. Je stoot je neus een paar keer omdat mensen wel roepen dat het volgende feestje bij hun is, maar je dan toch niet uitnodigen. Dat is dan wel zo, maar niet met jou. Er moet dus wel aan de vriendschappen worden gewerkt Je hebt het namelijk zo gezellig als je het zelf maakt. Naar mijn mening maakt het wat dit betreft dus niet zoveel uit of je nieuw in dorp of in de grote stad komt. Hierin zijn grote stad en platteland dus niet zo verschillend. Investeren moet overal.

 
In volgende edities ga ik opzoek naar waarin Brabant en Den Haag dan wel verschillen.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten